- 2018-07-12
O cerinta de baza pentru calitatea vietii noastre o reprezinta asigurarea conditiilor normale de igiena si confort higrotermic in locuinta, si aceasta se poate realiza prin imbunatatirea nivelului de protectie termica a spatiilor incalzite. Protectia termica a spatiilor incalzite se refera la termoizolarea anvelopei cladirii, adica a tuturor suprafeţelor elementelor de construcţie perimetrale, care delimiteză volumul interior (încălzit) al clădirii, de mediul exterior sau de spaţii neîcălzite din exteriorul clădirii.
Confortul higrotermic se considera a fi satisfacut daca indiferent de anotimp si de conditiile climatice exterioare- temperatura interioara, umiditatea relativa a aerului, viteza cu care se misca aerul in interior, precum si temperatura pe suprafata interioara a anvelopei opace – se pastreaza in limite optime. Reabilitarea termica a cladirilor urmareste reducerea pierderilor de caldura, a consumurilor de energie si de combustibil, protectia mediului inconjurator prin reducerea emisiilor poluante in atmosfera, reducerea costurilor cu intretinerea pentru incalzire si prepararea apei calde de consum.
Unde este necesara termoizolarea?
Din analizele efectuate asupra pierderilor de caldura dintr-o locuinta, s-a constatat ca cele mai mari pierderi sunt prin peretii exteriori, prin suprafetele vitrate si prin planseele spre poduri neincalzite sau terase.
Toate suprafetele opace ale anvelopei (pereti exterior, placa peste sol/subsol, planseu terasa/pod) necesita termoizolatii cu grosimi diferite in functie de pozitionarea lor.
Nivelul de termoizolare asigurat prin reabilitare termica este reflectat in valorile rezistentelor termice specifice ale anvelopei opace, in camp curent, corectate cu influenta puntilor termice. S-a constatat ca majoritatea renovarilor termice se realizeaza prin izolarea peretilor cu 10 cm polistiren. Acest luctru nu e rau, dar in multe cazuri nu este suficient.
Grosimea termoizolatiei se stabileste in urma unor calcule termotehnice avand la baza fizica constructiilor, si depinde de mai multi factori printre care :structura peretilor exteriori, zona climatica unde este amplasata cladirea. Nu putem trata la fel, de exemplu, o cladire din Brasosv si o cladire identica din Constanta, fiind in zone climatice diferite, temperaturi exterioare de calcul diferite si deci si pierderi de caldura diferite. Nu trebuie sa uitam ca pierderea de caldura se produce si prin planseul de la pod sau terasa dar si prin pardoseala (fie ca e pe sol sau peste subsol). De aceea si aceste suprafete care fac parte din anvelopa cladirii trebuiesc izolate, dar grosimea materialului termoizolant trebuie sa se stabileasca tot printr-un calcul termotehnic.
De asemenea trebuie sa ne ingrijim si de suprafetele vitrate din locuinta, adica de ferestrele pe care le achizitionam si le montam. Ele trebuie sa asigure un aport maxim de caldura solara, trebuie sa aiba un coeficient termic mai mare sau cel putin egal cu cel normat, pentru a asigura pierderi mici atat prin rama cat si prin suprafata vitrata. Montajul lor este de asemenea important. Printr-un montaj corect asiguram o etansare buna a locuintei deci si pierderi mai mici de caldura.
Despre cateva aspect negative care pot aparea ca urmare a unei izolatii necorespunzatoare a peretilor, planseelor sau o ventilare insuficienta a locuintei, precum condensul, poti citi aici.
Echipa noastra de la Auditor-Energetic-Brasov.ro va poate oferi consultanta in proiectare pentru termoizolarea cladirilor, iar prin elaborarea unui certificat energetic la receptia terminarii lucrarilor, va putem oferi o estimare la nivel de consum energetic, in functie de specificatiile propuse in proiect. Sunati-ne!