Certificatul energetic este necesar pentru orice tranzactie imobiliara (vanzare sau inchiriere) dar si pentru intabulare precum si ca document la efectuarea receptiei la terminarea lucrarilor si trebuie pus la dispozitie de catre proprietar. Certificatul energetic a devenit obligatoriu odata cu legea 159/2013. Certificatului Energetic este obligatoriu si pentru locuintele achizitionate prin programul Prima Casa. Pentru programul „Prima Casa” toate bancile solicita la dosarele de obtinere a creditului, certificatul de performanta energetica iar locuinta care se achizitioneaza in cadrul programului trebuie sa se incadreaza in una din clasele A, B sau C de eficienta energetica.
Acte necesare pentru intocmirea certificatului energetic:
- actul de proprietate sau extrasul de carte funciara;
- fisa cadastrala sau releveul (optional, daca nu exista auditorul energetic va face masuratorile necesare la fata locului);
- detaliile constructive privind anvelopa termica: pereti exteriori, terasa/pod, pardoseala peste sol/subsol, tamplarie
- detalii privind instalatiile(de incalzire ,de apa calda menajera si iluminat), date despre modul de contorizare a energiei termice (nu sunt necesare acte, acestea pot fi comunicate auditorului energetic).
Pasii pentru comandarea certificatului
1. Comanda certificatul
Contacteaza-ne la numarul de telefon 0721 28 32 35 sau completand formularul de contact, pentru a ne furniza mai multe detalii privind imobilul/locuinta. Urmand ca noi sa iti comunicam si pretul certificatului energetic.
2. Stabileste intalnirea
Unul dintre auditorii nostri se va deplasa la cladire/locuinta pentru a face masuratorile necesare si pentru a nota toate detaliile utile pentru intocmirea certificatului energetic. Ne deplasam la adrese din Brasov si imprejurimi (Feldioara, Codlea, Ghimbav, Cristian, Rasnov, Sacele, Predeal, Harman etc). La cererea clientului ne deplasam si in tara.
3. Primeste certificatul
Eliberarea certificatului energetic dureaza 1– 2 zile pentru un apartament, 2-3 zile pentru o casa/vila si cel putin o saptamana pentru un bloc de apartamente, birouri sau spatii comerciale. Acesta va avea o valabilitate de 10 ani.
Comanda certificatul energetic azi. Suna-ne sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp la numarul 0721 28 32 35.
Intrebari frecvente
Ce este un certificat energetic?
Certificatul de Performanta Energetica este un document tehnic cu caracter informativ, care se elaboreaza conform Legii nr. 372/2005. Obligativitatea certificatului de performanta energetica a fost introdusă prin Legea 159/2013 cu modificarea şi completarea Legii 372/2005 privind performanţa energetică a clădirilor. Actul normativ a fost publicat în 20 mai în Monitorul Oficial şi a intrat în vigoare pe 19 iulie 2013.
Certificatul de performanta energetica – CPE- atesta performanta energetica a imobilului rezidential sau nerezidential, pe baza caracteristicilor constructive ale imobilului precum si ale instalatiilor aferente (incalzire, apa calde de consum, ventilare si climatizare, iluminat artificial). Certificatul energetic indica clasa energetica a imobilului, nota energetica, consumul total anual, consumul specific de energie, indicele emisiilor de CO2, grilele energetice si penalitatile aferente imobilului certificat.
Performanta energetica a cladirii reprezinta energia consumata/estimata pentru a raspunde necesitatilor legate de utilizarea normala a cladirii, necesitati care includ in principal: incalzirea, prepararea apei calde de consum, racirea, ventilarea si iluminatul. Performanta energetica a cladirii/unitatii de cladire este reprezentata si de o nota energetica (de la 1 la 100), care este cu atat mai mare cu cat cladirea are o eficienta energetica mai ridicata. Din punct de vedere al consumului specific de energie,cladirea/unitatea de cladire se incadreaza pe o scala energetica pornind de la clasa A pana la clasa G.
Cand este necesar certificatul energetic?
Certificatul de performanta energetica este obligatoriu conform legii L372/2005 republicata in 2013 art.18(1), pentru orice tranzactie imobiliara (vanzare, inchiriere , donatie) , ca document la efectuarea receptiei la terminarea lucrarilor (cf.art 20) si , pentru inscrierea proprietatii pe rolul fiscal (adm.fin.). Acesta trebuie pus la dispozitie de catre proprietar/investitor/administrator de cladire/unitate de cladire cf art.18(2) din aceeasi lege.
Certificatul Energetic se elaboreaza pentru cladiri noi sau existente, care se construiesc, se vand sau inchiriaza si anume pentru:
- locuinte unifamiliale;
- blocuri de locuinte;
- birouri;
- cladiri de invatamant (crese, gradinite, scoli, licee, universitati, camine, internate);
- spitale, policlinici;
- hoteluri si restaurante;
- sali de sport;
- cladiri pentru servicii de comert (magazine, spatii comerciale, sedii de firme, banci);
- alte tipuri de cladiri consumatoare de energie (cladiri industriale cu regim normal de exploatare);
Singurele cladiri exceptate sunt: lacasurile de cult, cladirile temporare (de pana la doi ani), cladirile nerezidentiale din domeniul agricol, imobilele utilizate mai putin de 4 luni pe an sau cladirile independente cu suprafata de sub 50 metri patrati.
Certificatului energetic este obligatoriu inclusiv pentru locuintele achizitionate prin programul “Prima Casa”, caz in care locuinta care se achizitioneaza trebuie sa se incadreaze in una din clasele A, B sau C de eficienta energetica.
Certificatului energetic mai este obligatoriu si la incheierea lucrarilor de constructie ,de modificare sau extindere a unei cladiri.
Cine este obligat sa comande certificatul de performanta energetica?
Pentru categoriile de cladiri care se vand, inchiriaza sau se doneaza, certificatul se elaboreaza prin grija proprietarului si se prezinta la incheierea contractului de vanzare/cumparare/donatie, respectiv a contractului de inchiriere.
Pentru categoriile de cladiri care se construiesc, certificatul se elaboreaza prin grija investitorului/proprietarului si este inclus in documentatia pentru receptia la terminarea lucrarilor, pastrandu-se la cartea tehnica a constructiei sau la proprietar pana la constituirea acesteia.
Cine intocmeste certificatul energetic?
Certificatul de performanta energetica se elaboreaza si se elibereaza de catre auditorul energetic pentru cladiri, autorizat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului si Fondurilor Europene.
Care este costul pentru realizarea unui certificat energetic?
Pretul pentru eliberarea certificatului energetic depinde de:
- Suprafata construita a imobilului
- Complexitatea constructiei sau a solutiilor tehnologice existente.
Contacteaza-ne pentru oferta!
Cat dureaza emiterea certificatului?
In general termenul durata de realizare a unui certificat energetic este de 1– 2 zile pentru un apartament, 2-3 zile pentru o casa sau vila , aproximativ 1 saptamana pentru un bloc de apartamente. Pentru cladiri tip birouri sau spatii comerciale durata de realizare poate fi mai mare in functie de complexitatea acestora. Pentru mai multe informatii contacteaza-ne la numarul de telefon 0721 28 32 35.
Cat timp este valabil un certificat energetic?
Certificatul energetic este valabil o perioada de 10 ani de la data emiterii. Daca in timpul perioadei de valabilitate se fac modificari sau renovari majore ale cladirii /unitatii de cladire , care ii modifica consumurile energetice ale acesteia,deci si performanta energetica, atunci se impune realizarea unui nou certificat de performanta energetica.
Pentru detalii suna-ne la 0721 28 32 35 sau lasa-ne numarul de telefon aici si te sunam noi inapoi!