- 2018-07-16
Continuam cu articolul despre neplacerile create de o izolatie si o etansare necorespunzatoare a elementelor anvelopei cladirii. Una dintre aceste neplaceri este condensul.
Ce este si de ce apare condensul?
Condensul apare ca urmare a evaporarii vaporilor de apa din incapere, vapori rezultati din activitatile noastre fiziologice si curente : respiratie, spalat, gatit dar chiar si de la plantele de interior (daca acestea sunt prea multe intr-un spatiu relativ mic). Factorii principali care cauzeaza condensul sunt: un continut mare de vapori de apa in aer (deci o umiditate mare), o ventilatie (aerisire) insuficienta,o temperatura interioara mai mica decat cea de confort, temperatura exterioara si nu in ultimul rand temperatura interioara a peretilor exteriori. Aceasta din urma trebuie sa fie mai mare decat temperatura punctului de roua, care este temperatura la care vaporii de apa din incapere vor condensa pe suprafata interioara a peretelui. Temperaturile minime pe suprafetele interioare ale peretilor se determina prin calcule, in functie de alcatuirea constructiva a elementelor anvelopei (pereti exterior, plafon terasa/pod neincalzit, pardoseala pe sol/subsol neincalzit, ferestre etanse). De exemplu, pentru o temperatura de confort interior de 200C-220C si o umiditate relativa inincapere de 60%, temperature punctului de roua trebuie sa fie intre 120C- 13,90C. Deci temperatura interioara a peretelui exterior trebuie sa fie mai mare sau cel putin egala cu aceste temperaturi.
Unde apare condensul?
In urma procesului de reabilitare termica care nu are la baza un studiu termotehnic si solutiile tehnice elaborate de un auditor energetic autorizat, de obicei se izoleaza peretii exteriori si se schimba tamplaria. Daca izolarea peretilor exteriori se face cu material termoizolant cu o grosime insuficientacare nu diminueaza efectul puntilor termice si care nu permite vaporilor de apa din interior sa iasa in exterior, avem toate sansele sa ne apara condensul pe zonele reci ale peretilor.
Dar si pentru ca in acelasi timp schimbam si tamplaria neetansa din lemn cu geamuri simple sau duble, care asigura infiltratiile de aer din exterior dar prin care pierdeam caldura din interior, cu o tamplarie cu geamuri termopan, prin care nu mai pierdem caldura, dar care e etansa. Acest lucru reduce infiltratia de aer din exterior iar daca nu se realizeaza o ventilare suficienta a incaperilor, umiditatea interioara creste si deci si riscul de apatitie a condensului creste. Condensul, astfel aparut in zonele mai reci ale peretilor, in colturile(superioare sau inferioare) ale incaperii care sunt obturate de diferite obiecte de mobilier, genereaza mirosuri dezagreabile si favorizeaza formarea si dezvoltarea ciupercii saprofite numita mucegai. Mucegaiul prezinta un potential risc de sanatate si trebuie prevenit prin orice mijloace.
Cum putem evita aparitia condensului?
Pentru a evita condensul, trebuie sa izolam corespunzator toate elementele anvelopei cladirii,cu materiale corespunzatoare si grosimi ale acestora rezultate din calcule de specialitate.Dar pe langa izolatia corespunzatoare, trebuie sa asiguram si un schimb de aer cu exteriorul, adica trebuie sa aerisim suficient (in cazul in care nu dispunem de un sistem de ventilatie controlat). Termoizolarea de calitate ridicata mareste temperatura pe suprafata interioara (si in dreptul puntilor termice) intr-o masura in care dezvoltarea mucegaiului poate fi eliminata in conditii normale de locuire. Trebuie sa se acorde o atentie deosebita la termoizolarea pe interior a peretilor exteriori. Trebuie indeplinite cerinte speciale pentru a se evita acumularea de umiditate in interiorul constructiei si generarea de mucegai in spatele termoizolatiei.