Clasele de performanta energetica de pe certificatul energetic
  • 2018-07-01
  • | 2.628
  • 0

Certificatul de Performanta Energetica este un document tehnic care are caracter informativ. In cuprinsul lui sunt indicate: clasa energetica a cladirii/unitatii de cladire, nota energetica, consum anual specific total de energie[kWh/m²an], consum anual specific de energie [kWh/m²an] pentru incalzire,apa calda de consum,climatizare,ventilare mecanica,iluminat artificial, indice de emisii echivalent CO2[kgCO2/m²an], grilele energetice si penalitatile aferente cladirii/unitatii de cladire certificate.  

Performanta energetica a cladirii reprezinta energia efectiv consumata sau estimata pentru a raspunde necesitatilor legate de utilizarea normala a cladirii, necesitati care includ in principal: incalzirea, prepararea apei calde de consum, racirea, ventilarea şi iluminatul artificial. Clasa energetica reprezinta consumul energetic total pentru incalzire, apa calda menajera, iluminat, climatizare si ventilare (daca este cazul) pe o perioada de un an, raportat la suprafata utila. Din punct de vedere al consumului specific de energie,o cladire/unitate de cladire se clasifica pe o scala energetica pornind de la clasa A, caracterizata prin consumul cel mai scazut de energie, respectiv de 125 kWh/mp/an, pâna la clasa G corespunzatoare celui mai ridicat consum specific de energie,respectiv un consum de peste 820kWh/mp/an .

Performanta energetica a cladirii/unitate de cladire este reprezentata si de nota energetica care se acorda (se acorda in intervalul dintre nota maxima acordata cladirii N(M) = 100 puncte si nota minima acordata cladirii:N(m) = 20 puncte), calculata dupa un algoritm bine stabilit, si este cu atât mai mare cu cât cladirea are o eficienta energetica mai ridicata.

Notarea din punct de vedere energetic a unei cladiri se efectueaza in functie de consumul specific anual de caldura  [kWh/m²an], estimat pe baza analizei termice si energetice a cladirii si este corelata strict cu grila de clasificare si cu nota energetica. Nota energetica tine cont de penalizarile acordate cladirii/unitatii de cladire, clasa energetica nu.

Incadrarea cladirii sau unitatii de cladire, in una din clasele energetice A, B sau C denota faptul ca aceasta este bine izolata, are instalatii performante si bine intretinute, pierderi mici de energie pentru incalzire/racire/ventilare, prepararea apei calde si iluminat .Celalalte clase au pirderi mai mari de energie si necesita renovari prin termoizolare si chiar modernizari.

Adauga un comentariu

Adresa dumneavoastra de email nu va fi facuta publica.