Clasele de performanta energetica de pe certificatul energetic
  • 2018-07-01

Certificatul de Performanta Energetica este un document tehnic care are caracter informativ. In cuprinsul lui sunt indicate: clasa energetica a cladirii/unitatii de cladire, nota energetica, consum anual specific total de energie[kWh/m²an], consum anual specific de energie [kWh/m²an] pentru incalzire,apa calda de consum,climatizare,ventilare mecanica,iluminat artificial, indice de emisii echivalent CO2[kgCO2/m²an], grilele energetice si penalitatile aferente cladirii/unitatii de cladire certificate.  

Performanta energetica a cladirii reprezinta energia efectiv consumata sau estimata pentru a raspunde necesitatilor legate de utilizarea normala a cladirii, necesitati care includ in principal: incalzirea, prepararea apei calde de consum, racirea, ventilarea şi iluminatul artificial. Clasa energetica reprezinta consumul energetic total pentru incalzire, apa calda menajera, iluminat, climatizare si ventilare (daca este cazul) pe o perioada de un an, raportat la suprafata utila. Din punct de vedere al consumului specific de energie,o cladire/unitate de cladire se clasifica pe o scala energetica pornind de la clasa A, caracterizata prin consumul cel mai scazut de energie, respectiv de 125 kWh/mp/an, pâna la clasa G corespunzatoare celui mai ridicat consum specific de energie,respectiv un consum de peste 820kWh/mp/an .

Performanta energetica a cladirii/unitate de cladire este reprezentata si de nota energetica care se acorda (se acorda in intervalul dintre nota maxima acordata cladirii N(M) = 100 puncte si nota minima acordata cladirii:N(m) = 20 puncte), calculata dupa un algoritm bine stabilit, si este cu atât mai mare cu cât cladirea are o eficienta energetica mai ridicata.

Notarea din punct de vedere energetic a unei cladiri se efectueaza in functie de consumul specific anual de caldura  [kWh/m²an], estimat pe baza analizei termice si energetice a cladirii si este corelata strict cu grila de clasificare si cu nota energetica. Nota energetica tine cont de penalizarile acordate cladirii/unitatii de cladire, clasa energetica nu.

Incadrarea cladirii sau unitatii de cladire, in una din clasele energetice A, B sau C denota faptul ca aceasta este bine izolata, are instalatii performante si bine intretinute, pierderi mici de energie pentru incalzire/racire/ventilare, prepararea apei calde si iluminat .Celalalte clase au pirderi mai mari de energie si necesita renovari prin termoizolare si chiar modernizari.